ENRIC PASTOR, UN GANIVETER EXCEPCIONAL

El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, han constituït les fonts de finançament d’un projecte de recerca destinat a documentar l'ofici de ganiveter en el seu vessant etnogràfic.

 L'objectiu d'aquesta recerca ha estat elaborar un corpus terminològic de referència que reculli la informació que ens poden proporcionar els darrers testimonis orals d’unes formes de treball mil·lenàries que es troben en vies d'extinció, com a conseqüència de l'actual revolució tecnològica.




 
      

       La recerca ha tingut un caràcter documental i ha comprès la catalogació de les eines, els processos tècnics i els productes elaborats pel ganiveter Enric Pastor. Complementari a la recerca etnogràfica, s’ha elaborat un documental en vídeo que recull tot el procés de fabricació d’una navalla. Aquest vídeo es converteix doncs en una eina documental imprescindible i en un material pedagògic i de difusió apte per a tots els museus i centres patrimonials que vulguin explicar el mil·lenari ofici de ganiveter.

       Enric Pastor va néixer a Moya (Cuenca), però viu a Caldes de Montbui des de l’any 1953. Aprengué l’ofici de ganiveter amb el seu padrastre, Florenci, en el mateix taller on havia treballat tota la seva vida. Les primeres feines que hi desenvolupà eren purament auxiliars: manxar, dibuixar els mànecs en els tacs de fusta, netejar les moles, fer encàrrecs, etc. De tant en tant i quan el seu padrastre no treballava a la fornal, l’Enric practicava l’art de la forja. Al cap d’un temps, assumí la responsabilitat de fer els mànecs i esmolar les fulles dels ganivets i les navalles. Al Florenci li agradava molt treballar la forja i sota cap concepte volia deixar de fer-ho. Així doncs, l’Enric no va assumir la totalitat dels processos productius fins que el seu padrastre es va retirar.

       El procés de fabricació d’una eina de tall consta de dues parts: la confecció de la fulla d’acer mitjançant tècniques de forja i la manufactura del mànec, que exigeix al ganiveter uns mínims coneixements en el treball de la fusta i de la banya. Si desitgeu conèixer amb detall cadascun d’aquests processos, us recomano que feu una ullada al documental sobre l’ofici de ganiveter i als links que us adjunto tot seguit.

Lluïsa Amenós

PER SABER-NE MÉS: