CONCURSOS, TROBADES I FIRES DE FORJADORS

Una de les experiències més sorprenents que vaig viure durant els anys de residència al Berguedà va ser veure treballar un forjador a la seva fornal. Fou al taller del ferrer de la Colònia Rosal, en Jaume Casals, amb qui vaig documentar durant gairebé tres anys les eines i els processos tècnics propis del seu ofici.
 Quan el vaig conèixer, en Jaume era un vellet encantador a qui l’experiència de la vida havia convertit en un veritable savi. Al seu taller vaig descobrir que el treball del ferro és dur, brut, sonor –amb totes les connotacions musicals inherents a la paraula- i fa una olor característica que pot resultar desagradable... però també és innegable que l’envolta una màgia especial i té un poder de seducció absolutament irresistible. Dit d’una altra manera: qui s’hi enganxa no se’n pot separar mai...

Detall de l'escultura
Una de les activitats que més agrada als forjadors és reunir-se durant uns dies per forjar tots junts una escultura o algun altre objecte. És per a ells una oportunitat de conjugar l’ofici, la diversió, el companyerisme i la història... i una de les formes més atractives de donar a conèixer al gran públic la noblesa del seu treball. Fa uns anys, vaig descobrir les fires i trobades de forja que organitzen els grups de forjadors de Besalú, d'Alpens i des d'aquest any els de Vall Ferrera i, des d’aleshores, cada any m’hi acosto.

La trobada d’Alpens és coordinada per un dels forjadors més actius –i també més atractius, per què no dir-ho...- de Catalunya: l’Enric Pla. L’Enric acostuma a anar a les trobades i concursos de forjadors que s’organitzen per Europa. Aquest tipus de certàmens –els segons de caire més competitiu que els primers- solen combinar tres àmbits d’actuació: el treball en equip mitjançant la realització conjunta d’una escultura, la promoció de l’obra d’autor a través d’una exposició i el reconeixement de l’excel·lència professional a través dels concursos.
Treballant a les fornals
Aquestes activitats bàsiques es complementen amb d’altres que tenen per objectiu posar en valor la mil·lenària història de l’ofici, com per exemple conferències, visites a museus i centres patrimonials, disseny d’itineraris culturals o altres activitats paral·leles, on hi participem els historiadors i la gent de patrimoni.

Aquest estiu, l’Enric Pla ha participat al 6° Concorso Internazionale di arte fabbrile San Marco d'Alunzio (Sicília, Itàlia) i al Encuentro de Ferreiros de Santa Eulalia de Oscos (Astúries).
A Sicília, van participar -a nivell individual i per equips- els Alpensins Marc Reina i Enric Pla, acompanyats de Jordi Illamola (Torelló), Gerard Mas (Bagà), Francesc Rossell (Sant Sadurní d’Anoia) i George Codina (Argelers). El concurs consistia en executar una obra a partir d’un passamà de 40 x 20 mm i amb un temps limitat de 3 hores. A l’Encuentro de Ferrerios hi van participar un total de vuitanta quatre forjadors, vuit dels quals eren catalans: Miquel Xirau (Vilanova del Vallés), Jordi Illamola (Torelló), Gerard Mas (Bagà), Pep F. Pujolar (Hostalric), George Codina (Argelers), Jordi Lluch (Arnes), Francesc Castany i el mateix Enric Pla (Alpens).
Forjant amb un martinet
mil·lenari
Entre tots van fer una escultura de 3 metres aproximadament, en homenatge a Pepe el Ferreiro. El director del projecte fou en Miquel Xirau, un forjador qualificat pels seus companys com “el millor forjador de Catalunya”. El que és cert, és que en Xirau coordina pràcticament totes les escultures que es realitzen a les trobades de forjadors i és venerat pels més joves com un autèntic “mestre”.

M’explica l’Enric que a la trobada d'Astúries van poder visitar el Mazonovo, “una farga antiga on feien demostracions de com funciona encara, avui, aquest patrimoni que han sabut conservar i, per l'amistat que tenim amb el Fritz (un Austríac que és el president del Consejo del Hierro, i que viu i treballa al Mazonovo) em van deixar forjar amb un martinet mogut per l'aigua!”
I és que forjar amb un martinet que te gairebé 1000 anys d’història ha de ser una experiència inoblidable per a qualsevol forjador!


Els nostres forjadors al Concorso
Internazionale di Forggiatura

Qui ho diria que s'han passat tres hores forjant...!!!!





Text: Lluïsa Amenós,
amb informacions facilitades per Enric Pla.
Imatges facilitades per Enric Pla i el grup de forjadors catalans